Ma már egy pincérnek olyan kreatívnak kell lenni, mint egy művésznek.
Meg kell komponálni egy-egy asztal terítékét, s az étlapot is, ha valamilyen
exkluzív megrendelést kell teljesíteni. Erre is tanítják őket a képzés
során.Március elsején Szolnokon a IV.
Pelikán Kupán – mely rangos gasztroverseny cukrászok, pincérek és szakácsok
számára - is ilyen művészi alkotásokat mutattak be a versengő csapatok, ahonnan
aranyéremmel tértek haza a Klapka György SZKI 12. osztályos pincér tanulói.
A Klapkások hatan alkottak egy
csapatot, s úgy döntöttek, hogy Al Capone legendás asztalát terítik meg. Ehhez
rengeteget dolgoztak, mert öltözéküktől, a lányok frizurájától kezdve a
menükártyáig, a menüsor összeállításán át az asztal minden kellékéig – abrosz,
tányérok, poharak, asztaldíszek stb. - ők válogatták a legmegfelelőbb eszközöket.
Még a menüsor is olyan volt, hogy idézze az 1930-as évekbeli amerikai
gengsztervilágot. Például szerepelt az étlapon garnélarák Alcatraz-körte
fogságában. Az italok között a vörösbor és az ásványvíz mellett Al Capone
kedvence, a mandulalikör is ott volt. A hangulat idézését egy gramofon is
segítette, hiszen korabeli muzsika szólt a masinából.
Az ország minden részéből
érkeztek szakmunkástanulók, de már felnőttek is – külön kategóriában versengve
- erre a versenyre. A pincérek 12 asztal mellett szorgoskodtak, s káprázatos
dolgokat varázsoltak. A szakmai zsűrinek is feladták a leckét. Az
eredményhirdetéskor aztán kiderült, a jászberényi diákok nyerték az aranyérmet,
a 2009. évi Pelikán Kupát.
A Klapka SZKI aranyos csapatának
tagjai a következők: Baráth Attila, Hutter Diána, Kalcsó Judit, Katus Anita,
László Judit és Tóth Péter. Valamennyien Bobák József szakoktató tanítványai.
Ugyancsak a Pelikán Kupa
alkalmával egy másik megméretésre is sor került.Ehhez a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei
Kereskedelmi és Iparkamara teremtette meg a feltételeket. A megyében 28 éve nem
került sor pincérek mestervizsgájára. A mestervizsgához 10 év gyakorlat
szükséges és egy komoly – írásbeli és szóbeli - vizsgára is sor kerül a vizsga
során. Erre a megyéből öt pincér jelentkezett, köztük a jászberényi Bobák
Viktor is, aki a maga 27 évével a legfiatalabb vizsgázó volt.
A szakma szépségeit egy
díszasztal megterítésével és menüsor összeállításával kellett bizonyítani.
Bobák Viktor egy jászkapitány asztalát terítette, ami igen stílusos volt.
Feladatul kapta továbbá, hogy a vendégek előtt flambírozzon, és koktélt is
keverjen. Mindez jól sikerült, így mesterlevet kapott a fiatal jászberényi
pincér.